Zoek een wijn

 


Men doet dit natuurlijk alleen waneer er sprake is van een zeer hoogstaande kwaliteit, want de reputatie van de grote portproducenten wordt vooral gemeten aan de waardering van haar Vintage Port. Men heeft namelijk veel te verliezen wanneer een Vintage Port slecht wordt beoordeeld. Alleen de druiven van de beste percelen worden voor de Vintage Port gebruikt. Daarnaast moet het klimaat 100% goed zijn geweest. Dit betekent dat men voldoende regen heeft gehad in de winter, dat het in de zomer droog en warm is en dat er vlak voor de oogst, in de eerste week van september, weer wat regen valt. Alles moet dus helemaal meezitten en er mag geen afwijking zijn.


De familie Symington is de belangrijkste producent van top Portwijnen, doordat zij 7 beroemde huizen in haar bezit heeft. Daaronder valt ook Graham’s, door velen gezien als hét allerbeste Porthuis, Smith Woodhouse, een traditioneel mooi Porthuis dat tot de subtop behoort en de icoon-port Quinta do Vesuvio, een prachtig tophuis met een grote reputatie.


Een Vintage Port kent een houtlagering van ongeveer 2 jaar en wordt daarna gebotteld. De port moet verder op de fles rijpen en ouderen. Vintage Ports kunnen zeer goed ouderen. Port uit grote Vintage-jaren kunnen wel 40 tot 60 jaar oud worden. Zo is Graham’s 1963 nog een geweldige wijn, die nog veel langer kan blijven liggen. Echter u hoeft een Vintage Port niet te bewaren voor veel jaren. U kunt hem ook jong drinken. U ervaart dan het overweldigende fruit, vaak dik, rijp sap, fluwelig, zacht in uw mond. Een zeer bijzondere ervaring.


Het leuke van een Vintage Port is dat, wanneer u een wijn zoekt uit b.v. het geboorte jaar van uw dochter, uw huwelijksjaar of de oprichting van uw bedrijf, en u wilt deze wijn over 25 jaar drinken of aanbieden, u met een Vintage Port uit dat betreffende jaar een zekere keuze maakt. Niet alleen is een Vintage port ook na 25 jaar nog bijzonder, maar tevens ook zeer betaalbaar in verhouding tot grote Bordeaux wijnen die vaak een veelvoud kosten.


Als u een oude Vintage Port gaat drinken, dan moet u de wijn altijd voorzichtig decanteren, d.w.z. langzaam overschenken in een wijnkaraf, omdat er vaak droesem op de bodem van de fles is en de Port zuurstof nodig heeft. Eenmaal geopend moet u deze Port binnen één à twee dagen opdrinken, omdat anders de kwaliteit zienderogen achteruit gaat.


Wij zijn u graag van dienst als u advies wilt hebben over Vintage Port en andere bijzondere wijnen.